tips gezond eten
Blog, Body

6 Simpele Tips Om Gezond Te Eten Voor Beginners

Het topic ‘gezond eten’ is iets waar ik veel mensen over hoor praten. Soms ben ik het met ze eens, soms ook helemaal niet. Want wat is ‘gezond eten’ nu juist? Voor mij is dat een balans vinden tussen je lichaam voeden met dingen die goed zijn voor je gezondheid, maar je ziel ook af en toe wat te geven. Deze tips zullen je leren op een makkelijke en houdbare manier een gezondere levensstijl te creëren.

1. Vind jouw ‘waarom’

Ga even bij jezelf na waarom je gezonder wil eten. Misschien wil je afvallen, wil je minder vaak ziek zijn of heb je een specifiek gezondheidsprobleem dat je wil verhelpen. Wat het ook is, weet naar waar je toe wil werken.

Ik kies ervoor om zo weinig mogelijk bewerkte dingen te eten omdat ik weet dat mijn lichaam het beter doet dan. Mijn lichaam heeft nood aan voldoende voedingsstoffen om te kunnen genieten van mijn trainingen en minder vaak ziek te worden. Dat zijn voor mij de redenen.

Wat zijn de jouwe?

2. Ruim je koelkast en kasten op

Deze zet ik vaak in als ik mezelf terug on track wil krijgen. Het eerste wat ik doe is mijn koelkast nakijken. Alles wat over tijd is gaat weg en ik check ook even alle ‘ongezonde’ dingen. Alles wat ik een tijdje wil gaan vermijden, gaat dan ook weg.

Om verspilling tegen te gaan kan je dit aan je huisgenoot, familie of vrienden geven. Of maak iemand anders er blij mee! Er bestaan een hoop facebook groepen die draaien rond het gratis weggeven van eten. Maak iemand blij in nood!

3. Sla zoveel mogelijke gezonde ingrediënten in

Nu je frigo leeg is, wordt het tijd hem terug te vullen met ingrediënten waar je lichaam blij van wordt. Wat je niet in huis hebt, kan je niet opeten. Op die manier zorg je ervoor dat je geen snoepjes gaat eten. Je hebt ze toch niet!

Een handige tip voor tijdens het winkelen: winkel zoveel mogelijk in de periferie van de winkel. De simpele, gezonde ingrediënten zoals vlees, groenten en zuivel liggen altijd aan de zijkanten van een winkel. De rekken die in het midden staan, zijn gevuld met verwerkt eten. Op die manier is de verleiding minder groot om toch die zak chips in de kar te gooien!

6 tips om gezond te eten

4. Leef volgens het 80/20 principe

Gezond eten is niet alleen maar groenten eten. Het is niet jezelf alles ontzeggen. Gezond eten is voor je lichaam zorgen en af en toe je geest ook iets geven. Vandaar het 80/20 principe. Je gaat 80% van de tijd gezond eten en je lichaam de voeding geven waar het beter van wordt. En de andere 20% eet je gewoon lekker waar je zin in hebt!

Dus nee. Je hoeft die pizza niet te laten liggen. En ja, eet gerust eens een stukje chocolade! Doe alles gewoon met mate. Zorg dat er balans is.

5. Ga op zoek naar de reden van je cravings

Vaak eet je iets gewoon omdat je er zin in hebt. Niet per se omdat je honger hebt of je lichaam er nood aan heeft. Maar eerder omdat je hoofd je zegt dat je het wil. Je kent het wel, ‘s avonds laat nog de koekenkast plunderen. Of toch maar frietjes halen ook al heb je eten thuis liggen.

Dat zijn cravings en die zijn heel moeilijk te weerstaan. Als je er vaak last van hebt, is het een goed idee eens na te gaan van waar ze precies komen. Hoe voel je jezelf op die momenten? Is er net iets gebeurd waardoor je zin krijgt in dat eten? Leer die momenten herkennen om er iets aan te kunnen doen.

6. Zoek een accountability partner

Je lichaam en geest resetten naar een andere mindset is een werk van lange adem. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen en je zal wel vaker eens terugvallen in oude gewoontes. Daarom kan het super handig zijn om het samen met iemand te doen. Leg verantwoording af aan elkaar. En als je eens een slippertje maakt, vergeef elkaar dan. En geef elkaar de moed om toch terug de draad op te pakken.

Samen met iemand naar hetzelfde doel werken vergroot de kans om het vol te houden!

Wat is gezond eten voor jou?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *