cafeïne-detox kopje koffie
Blog, Body

Cafeïne-detox: het effect op je leven

De wekker gaat af, je zucht. Je probeert het grub uit je ogen te wrijven en voelt je alsof je niet hebt geslapen. Benen uit bed zwaaien en als een zombie richting het koffiemachine lopen. Je drukt op de knop en binnen de minuut staat je eerste kopje zwart goud te stomen. Eindelijk wakker. Herken jij jezelf hier in? Zo was ik lange tijd. Tot ik een cafeïne-detox ben gaan doen. Lees er hieronder alles over!

Cafeïne: het effect

We kennen allemaal wel het effect dat cafeïne heeft op ons leven. Het maakt ons wakker. Een beter mens zelf, voor sommigen onder ons. Geeft ons dat extraatje dat we nodig hebben rond twee uur in de namiddag. Maar wat we vaak niet beseffen is dat de effecten verder gaan dan wat extra energie. 

cafeïne kopje koffie koffiebonen

Cafeïne heeft een enorme invloed op ons systeem. Het beïnvloed ons natuurlijk hormoonsysteem. Je kan je vast wel een moment herinneren waarop je dat laatste kopje net een uurtje te laat hebt gedronken en je heel de nacht hebt liggen woelen. Koffie blokkeert het effect van vermoeidheid dat optreedt in je lichaam. Meer nog, het gaat ervoor zorgen dat je lichaam net tegenovergestelde signalen begint te geven. Vandaar dat slaap moeilijker te vatten is. Uiteindelijk ga je zelfs ongevoelig worden aan het natuurlijke ritme van je lichaam voor slapen en waken. 

Naast een invloed op je slaap, kan cafeïne ook jouw gemoedstoestand beïnvloeden. Sommige mensen ervaren een verhoogde nervositeit tot zelfs klachten van angst. 

Mijn persoonlijke ervaring: cafeïne-detox

Een tijdje terug kwam ik op de Instagram stories van Micha een verhaal tegen dat hij zou stoppen met cafeïne drinken. Omdat hij tot wel 15 espresso’s per dag achterover kielde. Dit leek me wel een interessant concept. Hij linkte hierbij naar een artikel van Bell Coaching. Na het zelf eens doorgenomen te hebben, stond mijn besluit vast. Ik zou het ook doen! Doel: veertien dagen geen cafeïne meer innemen.

Ondanks dat ik zelf meestal maar 1 tot 2 kopjes per dag koffie dronk en af en toe voor het trainen een halve Monster, was het effect van de challenge extreem. De eerste vier dagen was afkicken. De drang naar koffie was groot. Ook omdat het een vast onderdeel van mijn ochtendritueel was. Het voelde gek om dat niet te doen, mijn dag startte ‘verkeerd’. Verder was de hoofdpijn real. Vaak uit het niets en niet weg te krijgen met een pijnstiller. Dat was voor mij al bewijs genoeg dat er een effect was op mijn leven.

cafeïne-detox kopje koffie pinterest

Wat voor mij het hardste opviel aan het stoppen met cafeïne drinken was dat ik niet meer zo angstig was. Ik heb een hele tijd zelfs gedacht dat het tijd werd voor professionele hulp, omdat ik met zoveel angsten zat. Dat werd snel verleden tijd tijdens de challenge. Mijn slaap werd ook een stuk beter. Uiteindelijk had ik zelfs geen behoefte meer aan cafeïne om me wakker te voelen of vermoeidheid tegen te gaan. Mijn lichaam leek zijn eigen energie terug te vinden, ondanks dat mijn activiteiten hetzelfde bleven.

Les geleerd?

Tot op heden drink ik eigenlijk niet tot nauwelijks nog cafeïne. Ik ben wel terug koffie gaan drinken omdat ik het enorm fijn vind om ‘s ochtends een kopje te drinken. Maar ik kies nu voor déca. Ook Coca-Cola vermijd ik nog tenzij ik de cafeïne-vrije versie kan krijgen. De nadelen zijn voor mij de voordelen niet meer waard.

Drink jij veel koffie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *