eten feestdagen kerst nieuwjaar
Blog, Body

Stressvrij De Feestdagen Door: Geniet Van Het Lekker Eten

De feestdagen komen er weer aan. Lekker eten, genieten van wat drankjes, cadeautjes… Fijne tijden als je het mij vraagt! Jammer genoeg levert het voor veel mensen ook stress op. Want wat nu met al die kilo’s die je nog wil afvallen? En de fitness is niet open op die dagen! Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. En ik je leg je in deze post uit waarom.

Feestdagen zijn een momentopname

De feestdagen zijn een momentopname. Die paar dagen op een heel jaar tijd dat je zo uitgebreid eet. Als je het zo bekijkt is het ook veel makkelijker in perspectief te plaatsen. Een paar dagen op een jaar gaan heus je hele jaar niet verpesten. Vertrouw er dus op dat het wel in orde komt en geniet van het lekkere eten!

Eet alles, maar met mate

Er wordt natuurlijk veel lekkers voor je neus gezet. En dan hebben we vaak de neiging om teveel te gaan eten. Luister naar de signalen die je lichaam je geeft. Ga niet eten tot je misselijk wordt. 

Je kan eventueel wat rekening houden met de zware maaltijden de dagen voordien, door een klein beetje minder calorieën te eten. Al hoeft dat niet per se. Ga zeker niet nog harder gaan letten op je eten achteraf. Je hoeft jezelf niet te straffen! Herneem gewoon terug je voedingsschema. No worries!

eten feestdagen kerst nieuwjaar eten met de feestdagen

Mindful eten

Onlangs heb ik een post online gezet over mindfulness. Het principe kan je ook hier toepassen. Wees je bewust van je maaltijd, proef elke hap volledig, focus je op de textuur en geniet. Dat is mindful eten. Op die manier ben je op bezig met je te focussen op het moment zelf en ga je je geen zorgen maken over hoeveel calorieën er in die hap zitten. Daarnaast ga je de signalen van je lichaam beter herkennen. Als je vol zit, stop dan ook met eten.

De weegschaal: vermijden of niet?

Dat is een keuze die je voor jezelf een beetje moet uitmaken. Gebruik je nooit de weegschaal, ga hem dan nu ook niet gebruiken. Sta je elke dag op de weegschaal om je gewicht te tracken? Blijf het dan ook gewoon doen. Maar maak je niet druk om fluctuaties. Je weet vast ook wel dat bepaalde voedingsmiddelen ervoor zorgen dat je meer vocht zal vasthouden. Dat zal na dat kerstetentje hetzelfde zijn. Het gewicht dat je extra meedraagt de dag nadien is vooral water. Je bent dus zeker niet al jouw progressie kwijt.

Zorg dat je voldoende drinkt en je voedingsschema herneemt. Je zal zien dat het beetje extra er snel weer af is.

Geven de feestdagen jou eet-stress?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *