mindfulness
Blog, Soul

Mindfulness: wat is het en hoe gebruik je het in jouw leven?

Waarschijnlijk heb je wel al eens van de term ‘mindfulness’ gehoord. Misschien ben je er zelfs al eens mee in aanraking gekomen. Maar wat is het nu juist? Hoe kan jij het toepassen in jouw leven? Daar gaat het hieronder over gaan.

Mindfulness: wat is het?

Beeld je even in dat je thuis bent. Het is vuil en je beslist om te stofzuigen. Tijdens het stofzuigen, waar denk je dan aan? Die berg was die nog te wachten staat? Of misschien aan de vakantie die je graag zou plannen? Je denkt vast aan van alles en nog wat, behalve aan stofzuigen, niet? Dat is wat we automatische piloot noemen. Je doet een taak maar je gedachten zijn niet bij die taak. Die zijn ergens anders. 

Mindfulness gaat net het omgekeerde doen van die automatische piloot. Het écht aanwezig zijn in het hier en nu. Je focus ligt bij wat je aan het doen bent, wat je voelt, wat je ervaart. Door die focus gaat het je bevrijden van onbehulpzaam denken. Dat soort denken dat je in een negatieve spiraal doet belanden. Die je met meer zorgen opzadelt dan je voorheen had. Over-denken. Door mindful te handelen doorbreek je die denkpatronen. Hoe gaat dat nu precies in zijn gang?

mindfulness groen rust

De kernelementen van mindfulness

Om je denkpatronen te leren doorbreken is er een patroon dat je kan volgen. Dat zijn de kernelementen van waaruit mindfulness vertrekt.

  • Observatie: voel een situatie aan in plaats van erover te denken. Wees lief voor je gedachten. Observeer wat er gebeurt in je. 
  • Beschrijven: tijdens je observatie probeer je zo diep mogelijk in te gaan op de details. Als je aan het stofzuigen bent, ga dan na wat je precies doet. Hoe de stofzuiger over de vloer glijdt, welke geluiden die maakt, de stukjes vuil die je tegenkomt… Creëer focus op je taak.
  • Volledige participatie: probeer alles op te merken. Laat het niet stoppen bij enkel de kleur van je stofzuiger te zien, maar ook hoe hij draait. Wat hij doet als je hem zo of zo houdt.
  • Niet oordelen: accepteer de situatie zoals ze is. Er bestaan geen goede of slechte situaties. Dat is een oordeel die je er zelf aan vast hangt. Kan je zonder oordeel naar een situatie kijken, zal je er ook anders mee omgaan. Het geeft je rust.
  • Focus op één iets tegelijk: verdeel je aandacht niet over 21 verschillende taken. Kies een taak uit en smijt je er volledig op. Drijf je af? Geen probleem. Erken je gedachten en keer terug naar je taak. 

Toepassen van mindfulness in je leven

Het is geen makkelijke taak om deze elementen in je leven te integreren. Het vergt tijd en oefening. Je kan stap voor stap leren om meer mindful te worden. Begin bijvoorbeeld met tijdens het eten je alleen te focussen op het eten. Geen tv, geen gsm in de buurt. Enkel jij en je maaltijd. Proef alles echt, kijk naar hoe het eruit ziet, voel de structuur. 

Zelf ben ik heel erg mindful in de fitness. Daar focus ik mij op elke oefening, elk gevoel in mijn lichaam. Er gaan dan heel weinig andere gedachten door mijn hoofd. Het is ik en het gewicht. Hoe zwaar het voelt in mijn hand, het zweet dat op mijn rug loopt, mijn hart dat bonkt. Geen zorgen meer. 

Je kan ook een begeleide mindfulness meditatie proberen. Daarin wordt je op de juiste momenten geholpen om terug te gaan naar het hier en nu. De sensaties in je lichaam, hoe je adem voelt, hoe warm deze is… Op de site van doyouyoga kan je bij de 30 day meditation challenge een video vinden die je helpt om zo’n soort meditatie te doen.

mindfulness rust groen leven

In het kort

Mindfulness is dus het aanwezig zijn in het hier en nu. Ervoor zorgen dat je niet altijd meer op automatische piloot leeft en echt beleeft wat er gebeurt. En dat alles zonder een oordeel te vellen. Er zijn geen goede of slechte situaties. Het vergt oefening om het toe te passen, maar het is zeker de moeite waard!

Gebruik jij al mindfulness in jouw leven?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *