bed tea blanket morning
Blog, Soul

Ochtendrituelen: hoe start ik mijn dag

Ochtendrituelen. Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord. Of misschien ook helemaal niet. Dan zal daar nu vast wel verandering in komen. Want ik ben zelf helemaal into mijn ochtendrituelen en ik vind ook dat iedereen er wel eentje zou mogen hebben. Want het kan je hele leven veranderen! Sta elke dag een beetje vroeger op dan je anders zou doen en start je dan meteen goed. Het is de moeite waard, I promise you! Hieronder neem ik je mee in mijn eigen rituelen om de dag te starten.

Deze posts bevat affiliate links. Door een aankoop te doen via deze link steun je Body&Soul een beetje.

Elke dag op hetzelfde uur opstaan

Ik kies ervoor om elke dag rond hetzelfde uur mijn wekker te zetten. Dat creëert een ritme. En daar doet mijn lichaam het enorm goed op. Elke dag op hetzelfde uur opstaan wil ook zeggen dat ik ‘s avonds rond hetzelfde uur ga slapen. Persoonlijk ben ik eerder een nachtraaf, maar omdat mijn werk het niet toelaat om tot kot in de nacht wakker te blijven, ga ik dus vroeg slapen. Om vroeg te kunnen opstaan.

Probeer dit zelf eens uit. Het vraagt een tijdje om je lichaam te laten aanpassen. Want ritme vinden is niet altijd simpel. Probeer een aantal slaap- en waak tijden uit (rekening houdend met jouw persoonlijk werkschema) en vind jouw perfect fit! 

Hydrateer jezelf

Na een lange nacht zonder water heeft je lichaam een enorme behoefte om terug gehydrateerd te worden. Daarom drink ik een glas water en zet mezelf een kopje koffie of thee. Gewoon al die eerste druppels zijn héérlijk!

Als je voor koffie kiest, probeer dan deca te zetten. Zo voorkom je dat je energiepieken en -dalen krijgt. Ik drink zelf ook enkel nog deca. Meer daarover kan je hier lezen.

Mediteer

Nadat ik mijn lichaam terug wat vloeistof heb gegeven, neem ik mijn warm kopje thee mee naar mijn meditatieplekje. Ik check even in mijn lichaam wat ik nodig heb en kies dan een begeleide meditatie aan de hand daarvan. Dat kan je doen met deze handige app.

Zet je neer, zorg eventueel voor headphones zodat je geen last hebt van lawaai en focus je op je ademhaling. Al mediteer je maar tien minuten per dag, de invloed op je leven is gigantisch. Zelf mediteer ik al meer dan een jaar en het heeft mijn leven oprecht beter gemaakt. Het is dan ook mijn een van mijn favoriete ochtendrituelen.

Affirmaties

Na mijn meditatie zeg ik een aantal affirmaties. Het luidop zeggen van positieve teksten zorgt ervoor dat je geest een reset krijgt. Je start je dag met positieve intenties en dat zindert de rest van de tijd door. Schrijf je affirmaties zelf of ga op zoek naar leuke tekstjes die resoneren met jou. Inspiratie kan je vinden op Pinterest of Instagram.

Probeer je affirmaties ook luidop te zeggen en een paar keer te herhalen. Zodat je ze écht voelt. Ik heb een aantal fijne affirmaties gemaakt voor je om te gebruiken. Download ze hieronder.

Lees een stukje in een boek

Lezen is een ontspannende activiteit en zorgt dat je geest bezig blijft. Je kan kiezen om een fictie boek te lezen. Zelf lees ik ‘s ochtends altijd een informatief boek. Heel vaak iets waar ik uit kan leren. Een aantal van mijn toppers zijn: Big Magic, The Miracle Morning, Stop Worrying and Start Living en The Subtle Art Of Not Giving A Fuck.

Journaling

Ik hou van schrijven. Het helpt me enorm om mijn hoofd leeg te maken en te verwerken. Voor mijn dagelijkse schrijf-momentje heb ik een notitieboekje dat altijd naast mijn relax-zetel ligt. Soms schrijf ik gewoon wat dingen op die ik graag zou willen die dag. Op andere momenten ga ik dieper in op bepaalde gevoelens om te ontdekken van waar ze komen.

Als je niet goed weet wat te schrijven, kan je altijd gebruik maken van journaling prompts. Dat zijn vragen waarmee je aan de slag kan in jouw journal. 

ochtenrituelen bed kussens notitieboek notebook morning rituals pillow blanket deken

Breng je lichaam in beweging

Na al dat stilzitten en mentaal bezig zijn, is het tijd om je lichaam terug actief te laten worden. Dat kan je op verschillende manieren doen. Zet een YouTube video op en doe wat yoga. Probeer een aantal verschillende stretchen. Doe een dansje of wandel gewoon wat door je huis. Kies iets dat werkt voor jou! En dat hoeft heus niet elke dag hetzelfde te zijn. Dat is het voor mij ook niet.

Maak je klaar om je dag te beginnen

Na dit alles te doen is het natuurlijk tijd om effectief aan de orde van de dag te beginnen. Neem een douche, ontbijt, poets je tanden, doe je make-up… Zelf kies ik er hier ook voor om mijn eten klaar te maken op de dagen dat ik werk. Mijn grote maaltijden zijn meestal al vooraf gemaakt, maar mijn snacks en lunch nog niet. Die maak ik dan klaar, zodat ik overdag niet meer hoef na te denken wat te eten.

Door deze verschillende ochtendrituelen dag in dag uit te doen en er ook de tijd voor te nemen, starten mijn dagen veel beter. Ze zijn vol intentie en ik hoef me nooit te haasten. Want ja, ik sta echt vroeger op om mijn dag rustig te kunnen starten. Ik daag je uit om dit ook eens te proberen en het verschil te merken.

Heb jij een specifiek ochtendrituelen? Deel ze dan hieronder, want ik ben super benieuwd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *