start fitness 101
Blog, Body

Starten Met Fitness: Alles Wat Je Moet Weten Om Te Beginnen

Je staat te popelen om te starten met fitness. Na eindeloos scrollen op het internet ben je er nog steeds niet wijzer uit geworden hoe je er nu juist aan moet beginnen. No worries! Dan is deze voor jou. Na het lezen van deze post ben jij er helemaal klaar voor om er in te vliegen.

Start Met Je Fitness Level

Hoe goed is jouw conditite momenteel? Ga eens na wanneer je voor het laatst bent gaan sporten en hoe dat toen ging. Ben je iemand die regelmatig gaat lopen? Hoe zit het dan met je afstand, je hartslag tijdens het lopen?

Wees heel eerlijk met jezelf als je nagaat waar jouw fitness niveau ligt. Dat zal maken dat je niet te zwaar begint en jezelf opzet om te falen. Alleen door objectief je kunnen te oordelen zorg je dat je jezelf een goede start geeft. 

Opdracht voor jou: denk eens na over jouw laatste activiteit. Ging die goed, ging die moeizaam? Wat heb je toen gedaan? Vond je het fijn? Schrijf dat op, zodat je er geen verhalen of excuses rond gaat verzinnen. Het is wat het is en dat is ok!

Maak een schema

De tweede stap die je neemt om terug te starten met fitness, is een schema maken. Natuurlijk vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Je hebt nu een eerlijke analyse gemaakt van je niveau, op basis daarvan ga je aan de slag met jouw schema.

Waar moet je rekening mee houden?

  • Bouw je schema op basis van je kunnen
  • Ga niet te ver: geef jezelf geen oefeningen waarvan je weet dat je die (nog) niet kan, zorg ervoor dat je het aantal herhalingen niet te extreem maakt, net als het gewicht dat je zal verzetten.
  • Wat zijn je doelen: heb je doelen om sterker te worden? Wil je meer kunnen lopen? Zou je graag sneller willen worden? Dat zijn dingen die bepalen hoe jouw schema er uit zal zien.
  • Kies voor balans: een evenwicht tussen krachttrainingen en cardio zijn ideaal. Zeker in het begin.
  • Begin laag en maak vooruitgang: start met oefeningen die je al kan, die misschien zelfs als makkelijk aanvoelen en bouw van daaruit langzaam op.
  • Activiteit in je dagelijkse routine: wordt actiever in je dagdagelijks leven. Kies bijvoorbeeld om een 10k stappenchallenge te doen, neem de trap in plaats van de lift…
  • Verschillende activiteiten: je hebt een bepaalde activiteit die je leuk vindt en dan ga je snel alleen maar dat gaan doen. Verspreid je focus, doe bijvoorbeeld aan krachttraining, lopen, fietsen en ga af en toe met vrienden een wandeling doen.
  • Tijd voor herstel: laat voldoende ruimte in je schema voor herstel. Teveel na elkaar trainen zal leiden tot overbelasting en uiteindelijk blessures. Rust is belangrijk!
  • Zet het op papier/app: zorg dat het concreet is. Schrijf het neer in een boekje of gebruik een handige app zoals FitNotes om jouw activiteiten bij te houden.

Allemaal wat veel informatie? Nog steeds geen idee hoe eraan te beginnen? Geen probleem! Daar kan ik jou mee uit de nood helpen. Contacteer me en samen zoeken we naar een oplossing op maat.

Starten met fitness!

Je kent je niveau, je hebt je schema in je handen. Dan is het nu tijd om effectief te starten met fitness! En dat kan best eng zijn. Plan jouw eerste sessie in je agenda, zorg dat je sportuitrusting klaar ligt. Dat maakt ermee doorgaan makkelijker, ook als heb je een slechte dag. 

Belangrijk is dat je vanaf nu ook goed leert luisteren naar je lichaam. Je kan dan wel een goede analyse gemaakt hebben van je doel, in de praktijk kan het toch anders uitdraaien. Je hebt meer spierpijn dan verwacht, het gaat je toch moeilijker af dan gedacht… Dat is niet zo erg. Pas je schema dan aan en ga er dan mee verder. Gun jezelf een extra dagje rust waar nodig.

Vooral ook niet alles in een keer willen doen. Start met een iets, bijvoorbeeld 10.000 stappen halen per dag. Doe je dat al een paar weken? Goed, dan kan je nu een activiteit toevoegen. Opbouwen is key!

Bijhouden van je progressie

Heb je ook gedacht aan hoe je jouw vooruitgang gaat bijhouden? Want als je verandering ziet, motiveert dat nog eens extra om verder te gaan. 

Je kan dit doen door elke dag op de weegschaal te staan en je gewicht bij te houden. Te confronterend? Kies er dan voor om elke week op hetzelfde moment een foto van jezelf te nemen. Zo kan je visueel je veranderingen bijhouden. Je kan ook je lichaamsomtrekken meten en het op deze manier opvolgen.

Wat je ook kiest, houdt het bij. Je zal snel veranderingen opmerken en dat zal er echt voor zorgen dat je nog meer zin hebt om verder te doen!

In het kort

Starten met fitness doe je door eerst een analyse te doen van je huidige conditie. Op basis daarvan bouw je een schema. Met dat schema ga je uiteindelijk aan de slag en pas je aan indien nodig. Zorg dat je tijdens dit alles op een manier jouw progressie bijhoudt, zodat je de verandering echt kan zien!

Laat je jouw schema ook eens zien?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *