stop zorgen maken wit vrouw handen
Blog, Soul

Stop met je zorgen te maken!

Je kent het wel. Dat piekeren in bed, de spanning in je lijf, je hoofd die niet helemaal lijkt te werken. Ben je het ook beu om telkens zoveel stress te hebben? Om je continu over alles zorgen te maken? Maar weet je niet goed hoe je ermee moet stoppen? Ik ken het gevoel maar al te goed, want ik ben een piekeraar. In deze post geef ik je een aantal tricks mee die je kan toepassen zodat je zorgeloos door het leven gaat!

Deze post bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat als op deze linkt klikt en een aankoop doet ik daar een klein aandeel van krijg.

Ga eens na wat je denkt

Denk eens terug aan wanneer je het laatste zorgen hebt gemaakt. Waar dacht je dan over na? Hoe ging je ermee om? Waarom speelde er nou net dat door je hoofd?

Je zorgen maken komt omdat je onaangename dingen denkt. Dingen die in je hoofd opkomen als je aan een bepaalde situatie denkt. En eenmaal in ons hoofd hebben we de neiging om er een heel verhaal rond te maken. Een verhaal dat vaak heel wat dramatischer wordt dan het effectief is. Uiteindelijk kan het zo erg worden dat je geobsedeerd raakt door deze gedachten, dat je ze niet meer kan loslaten.

Door deze gedachten te herkennen en te erkennen, kunnen we ermee leren omgaan op een andere manier. Dit is een belangrijke techniek die ze in mindfulness gebruiken. Wil je daar mee over weten, check dan zeker deze site eens!

Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Zit je in een situatie waarin je constant aan het piekeren bent over de uitkomst? Stel je jezelf alle mogelijke scenario’s voor en kies er dan de ergste uit. Dat is het allerergste dat kan gebeuren. Vaak is dit al voldoende om in te zien dat het helemaal niet zo dramatisch is als het lijkt. Waardoor je meteen al minder stress hebt.

Is het toch een uitkomst waarbij je blijft bibberen? Dan ga je van deze nachtmerrie uit en doe je er alles aan om het toch beter te maken dan je denkt. Op die manier stop je ook je zorgen omdat je actief bezig bent de situatie te veranderen.

Financiële zorgen?

financiële zorgen spaarvarken

Als je zoals mij bent dan kan het wel eens zijn dat je wakker ligt omwille van geld. Onlangs heb ik met mijn eigen coach het hier even over gehad en heb ik de opdracht gekregen om elke maand een overzicht te maken. Welke inkomsten heb ik en waar gaat mijn geld naar toe.

Je kan zelf heel makkelijk op die manier een overzicht maken. Gebruik een excel template en bekijk je rekening van de afgelopen maand. Zet alles in excel zodat je een overzicht krijgt. Op die manier kan je ook makkelijk zien waar je kan besparen. Baseer je budget dan ook op deze reële cijfers. Het maandelijks bijhouden van zo’n overzicht zal je financiële zorgen een pak verminderen omdat je veel meer controle hebt!

Ga sporten

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: sporten heeft een enorm positieve invloed op je leven! Door de endorfines die vrijkomen tijdens fysieke activiteit krijg een een geluksgevoel. Hoe is het dan mogelijk om je nog zorgen te maken over iets?

Daarnaast kan sporten ook een goeie uitlaatklep zijn voor frustraties. Ga even hard knallen in de fitness, ga een les boksen of ga joggen in de natuur. Een andere omgeving kan je enorm veel rust geven.

Zou je toch nog wat meer willen weten over hoe je moet stoppen met je zorgen te maken? Dan is het boek How To Stop Worrying and Start Living van Dale Carnegie een enorme aanrader!

Wat doe jij om je minder zorgen te maken?

stop zorgen maken pinterest image

3 thoughts on “Stop met je zorgen te maken!”

  1. Je zorgen maken om eigenlijk helemaal niks is zo herkenbaar! Gelukkig kan ik makkelijk slapen, dat helpt heel erg. Maar vaak wordt ik ziek als ik ergens te lang mee zit.

  2. Dat wat ik kan beïnvloeden pak ik aan. Daar waar ik geen invloed op heb probeer ik zoveel mogelijk los te laten. Piekeren veranderd daar niets aan, dus zonde om me daar zorgen over te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *