roze bloemen vrouwelijk
Blog, Soul

Ontdek jouw vrouwelijke energie

Als vrouw vertellen we anderen trots hoe we heus wel zelf die vuilzakken buiten kunnen zetten, die platte band vervangen of ons een weg banen naar die CEO positie. En hoewel dat allemaal erg handige skills zijn, dwingen ze ons vaak onze mannelijke energie aan te spreken. 

Zelf heb ik het hier een tijdje terug over gehad met mijn eigen coach. Ik ben een doorzetter, kan op momenten heel erg gefocust zijn op het behalen van mijn doelen. De touwtjes zijn in mijn handen en niet die van iemand anders. En toch miste ik iets. Dat bleek meer contact met mijn vrouwelijke energie te zijn. Omdat ik het gevoel heb dat ik niet de enige ben die hiermee in de knoop ligt, heb ik besloten hier een blogje aan te besteden.

Vrouwelijke energie versus mannelijke energie

Iedereen kent het principe Yin – Yang waarschijnlijk. Dat is een balans die we trachten aan te houden. Yin is de vrouwelijke energie. Die is zacht, intuïtief en sensueel. Yang is dan de mannelijke energie. Krachtig, gedreven en ondernemend. 

Als vrouw sta je niet alleen in contact met je femininiteit. Je hebt natuurlijk ook een stukje mannelijke energie in je. Deze uit zich in je creativiteit, expressiviteit en beschermend zijn. En die twee kanten proberen we in evenwicht te brengen. Ontstaan er een disbalans, dan voel je je vaak niet meer geconnecteerd en leeg van binnen. Die gevoelens gaan uiteindelijk ook extern zichtbaar worden.

quote feminine energy female power

Terug in contact komen met je vrouwelijke kant

Heb je het gevoel, net zoals mij, teveel in je mannelijke energie te staan? Dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om terug wat meer in contact te komen met je zachtere kant. 

  • Ga iets doen met een vriendin, zus of je mama. Samen met andere vrouwen iets gaan doen, laat je meteen weer opleven. Vrouwen onderling gaan sneller gevoelens en emoties delen. Dat opent de flow terug naar je innerlijke energie. In onze maatschappij leren we dat emotie tonen niet ok is. Dat moeten we verbergen. Terwijl, als je gevoelens durft ervaren, je net dichter bij jezelf zal staan.
  • Maak je mooi, op jouw manier. Houdt dat in dat je een volledige manicure, pedicure en make-up sessie doet of je liever gewoon even je haren kamt, maakt niet uit. Doe iets waardoor jij jezelf mooier voelt, meer vrouwelijk en zelfs sexier. Kies voor kledij die je goed doet voelen in je vel als vrouw. Maakt niet uit of dat een jurk is of ripped jeans en sneakers. Zo lang jij je maar top voelt!
  • Beweeg je lichaam. Dans, ga yoga doen of schaatsen. Doe bewegingen die sensueel zijn, vloeiend. En zet natuurlijk een heerlijke song op.
  • Steek wat kaarsjes aan. Iedereen zal het er wel mee eens zijn dat kaarsjes voor een romantische mood zorgen. En dus ook zorgen voor rust en sensualiteit. Na een lange stressvolle dag kan dit je weer wat meer gronden.
  • Laat je creativiteit los. Teken, maak muziek, schilder, schrijf poëzie, kook… De mogelijkheden zijn eindeloos. Overdag sta je zo vaak in je mannelijke energie, omdat je moet plannen, doelen bereiken, logisch denken en gestructureerd zijn. Geregeld wat tijd maken voor een creatieve hobby laat je meer in touch komen met je femininiteit. 
  • Vertrouw op je intuïtie. Zoals hierboven al vermeld, is vrouwelijke energie intuïtiever in tegenstelling tot de gestructureerde mannelijke energie. Probeer dus wat meer ruimte te laten in je planning voor improvisatie. Durf de teugels wat meer los te laten. Misschien wil je vandaag liever een boek lezen ‘s ochtends in plaats van ‘s avonds. En mediteer je liever eens in het midden van de dag en niet ‘s ochtends. Go with the flow. 

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het niet makkelijk is om terug in balans te raken. Elke dag wordt van ons verwacht dat we er staan. Je wil je doelen halen, vooruit gaan in het leven. En dan moet je gaan plannen. Maar door deze kleine dingen te doen, kan je toch net weer dat beetje meer gegrond zijn in jouw eigen energie. Dat zal dan uiteindelijk ook in je relaties te merken zijn, maar daar heb ik het een andere keer over (;

Wat doe jij om je vrouwelijk te voelen?